25 november 2017

Tack och adjö Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek

Idag skriver signaturen Oberon gästinlägg hos Wiseman om Mattias Göranssons nya propagandabok "Björnen kommer" som alldeles uppenbart har som enda syfte att stödja det ryska narrativet i ubåtsfrågan och därmed så tvivel om undervattenskränkningarna hos den som dristar sig att köpa boken.

Tyvärr visar det sig att den bokklubb som jag har varit medlem i under väldigt många år, Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, har valt att köpa in, marknadsföra och sälja boken till sina medlemmar.

Med anledning av detta kommer jag att med omedelbar verkan säga upp mitt medlemskap. Jag avser ej stödja en bokklubb som i sin tur bidrar till att sprida det ryska narrativet genom Göranssons bok, som dessutom hånar och underminerar förtroendet för en hel yrkeskår, där många kollegor har ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma sitt liv åt att förhindra kränkningar av vårt territorium från främmande makt.

Att SMB tar in denna bok tyder på extremt dåligt omdöme alternativt obefintlig research, vilket är lika illa.

12 kommentarer:

 1. SMB spårade ut redan tidigare med de mest udda företeelser och marknadsföringsknep. SMB enda existensberättigande är att några personer får sin utkomst från verksamheten. Är mycket nöjd med att jag lämnade SMB för något år sedan.

  SvaraRadera
 2. Var med i SMB kring millennieskiftet och hade sedan ett längre uppehåll tills för några år sedan. Men det blev kort för kvalitén på böckerna hade sjunkit markant.
  För oss som har lika lätt för Engelska som Svenska fyller SMB ingen som helst funktion som inte Amazon kan ersätta !

  SvaraRadera
 3. En bokklubb som står för oetiska värderingar vad gäller svensk försvars- Och säkerhetspolitik är inte värdiga sina medlemmar. Bokklubbens sunda förnuft är på villovägar.

  SvaraRadera
 4. Det är väl bara bra att det utkommer böcker med olika perspektiv? Jag förstår inte inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som ditt hopkok till pro-ryska Barbarossa bok? Föröverigt en av de sämsta böcker jag läst.

   Radera
  2. Har inte läst boken, men har läst av andra att det ska vara mycket felaktiga saker i den.

   Radera
 5. Skipper, tack för att du uppmärksammat detta, Är inte medlem i SMB, men med kunskap om detta blir jag det aldrig!

  SvaraRadera
 6. En gång i tiden skrev jag artiklar för SMB, fick en bok utgiven av dem som "månadens erbjudande", hjälpte dem med översättningar, skrev recensioner, höll föredrag i deras regi, räddade dem på en Bokmässa när deras planerade "sales person" fått mässfall, och var med på deras resor. Av samma skäl som LL och Adrian anger tröttnade jag för ett antal år sedan på vad SMB blivit och vissa personers arroganta framtoning, och sade med sorg i hjärtat upp mitt medlemskap. Vad Oberon nu berättar bekräftar att de kritiklöst nu tar in allt som de tror går att sälja, både böcker och militärt krimskrams. Sorgligt!

  SvaraRadera
 7. Att SMB valt att aktivt stödja ett skamlöst spridande av Kremls narrativ är besvärande. Göransson ligger den klassiska sovjetretoriken nära och tydliga markörer som att leta efter fiender, svartmåla, diskreditera, undergräva och ställa psykiatriska diagnoser på oliktänkande saknas inte i hans argumentation. Det främsta föremålet för hans missnöje utgörs av en förment ohelig allians bestående av företrädare för militär, försvarsindustri och media vilken Göransson fantasifullt benämner ”pansartriangeln”. Men även företrädare för den intressegruppering vilken i ubåtsfrågan förfäktar den så kallade Nato-hypotesen får sina intellektuella förmågor ifrågasatta. Göranssons journalistik är oärlig så till vida att han i sin gärning gör just det han i boken beskyller den föregivna "pansartriangeln" för att göra - att undanhålla fakta som inte stöder den egna hypotesen och att föra fram alternativa fakta…

  SvaraRadera
 8. Fånerier. SMB tillhandahåller hundratals böcker, som erbjuder olika perspektiv. Vissa titlar är klart svagare, men om man inte omyndigförklarar medlemmen/läsaren så tror jag man kan vara säker på att alla klarar av att läsa kritiskt och skapa sig en egen helhetsbild. Jag vet inte vad Göransson skriver, så kan inte närmare ta ställning till det. Anledningen är att jag _inte har läst boken_. Därför är det tur att det finns förlag, boklådor och bokklubbar som ger ut och tillhandahåller alla möjliga sorters böcker, så att man själv kan skaffa sig en uppfattning om olika händelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då kan man också själv dra slutsatsen att utgivningen av en bok som i sin behandling av fakta är uppenbart tendentiös/propagandistisk sätter utgivarens omdöme/avsikter i fråga.

   Radera
 9. 2017-12-01.
  Skrev en längre kommentar för några dagar sedan. Den verkar ha försvunnit?
  Här kommer en kortversion.
  Att slira på sanningen är inget herr Göransson är ensam om. Försvarsmakten är genom tal och skrift minst lika bra på detta beteende. Jag vill nog tillskriva det mesta som frukten av en ganska utbredd okunskap och inte en dold agenda. Exempel fanns i kommentaren.

  Jag tycker att herr Göransson får en massa oförtjänad reklam genom de inlägg som finns på hemsidorna.

  Slutligen helt kort om SMB. Det är en stiftelse som vill tjäna pengar och kan omöjligen ta ansvar för allt som skrivs i deras utbud. Skulle så vara fallet har jag en hel del svåra frågor att ställa till dem. Det är som vanligt upp till köparen/läsaren att ta del av det som intresserar honom/henne.
  Att skjuta på budbäraren är aldrig effektivt och dessutom väldigt orättvist.

  Här uppstår ju frågan om det finns någon bakomliggande konspiration från öst och vilken avsikt som i så fall är fallet. Givetvis kan man ställa samma fråga angående många av FMs "grodor" och "ankor". Min teori, som jag nämnde tidigare, är att en hederlig, gammaldags okunskap ligger bakom i båda fallen.

  SUCK!

  Teaterdirektören.

  PS. Hoppas att denna lilla kommentar tar sig fram genom hanteringen i cyberrymden :-)

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna